Usługi Doradcze Agnieszka Kucharz

masz pytania? 609 772 780

Handel żywnością

System HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli)

Oferujemy Państwu kompleksowe wdrożenie systemu HACCP, w oparciu o prawodawstwo Polskie i UE lub zgodnie z nową normą PN-EN ISO 22000:2006 Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności - Wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego.

System HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli)

Oferujemy Państwu kompleksowe wdrożenie systemu HACCP, w oparciu o prawodawstwo Polskie i UE lub zgodnie z nową normą PN-EN ISO 22000:2006 Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności - Wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego i paszowego.

System HACCP jest wymogiem prawnym zgodnie z:

  1. wymogami art. 5 rozporządzenia (WE) 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych - przedsiębiorstwa produkujące lub wprowadzające środki spożywcze do obrotu (w tym dodatki do żywności)
  2. wymogami rozporządzenia (WE) 853/2004 ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (produkcja mięsa, wędlin, drobiu, ryb, jaj, mleka, itp.).

Nasza oferta wdrożenia i szkoleń z HACCP:

  1. Przeprowadzenie audytu wstępnego, który ma na celu zbadanie aktualnej stanu Państwa firmy w kontekście wymagań systemu HACCP
  2. W oparciu o audyt przeprowadzimy wszelkie działania umożliwiające wdrożenie systemu bezpieczeństwa żywności lub pasz (doradztwo technologiczne, prawne, itp.)
  3. Szkolenie kierownictwa oraz pracowników firmy zgodnie z wymogami przepisów prawa
  4. Przygotujemy całość dokumentacji wymaganej przez organy kontroli urzędowej (sanepid i weterynaria) oraz jednostki certyfikujące.
  5. Końcowym etapem będzie przeprowadzenie audytu wewnętrznego HACCP mającego na celu przygotowanie firmy do certyfikacji i utrzymywania systemu HACCP.

System HACCP wdrażamy w oparciu o:

Wdrożenie i utrzymanie HACCP daje gwarancję bezpieczeństwa żywności. Co niesie ze sobą wiele korzyści dla przedsiębiorstw tj. zaufanie klienta do marki, zgodność działań z prawem. W firmie system HACCAP umożliwia czytelny przegląd procedur związanych z produkcją lub obrotem żywnością oraz jasno określa odpowiedzialność za dane procesy. Dzięki temu zmniejsza się koszty związane z popełnianymi błędami w czasie procesów produkcji i dystrybucji.

Świadczymy również usługi pomocnicze dotyczące oznakowania żywności.

Zasady systemu HACCAP:

HACCP dla różnych form transportu żywności

Zakres

Wymagania dla transportu określone zostały w rozporządzeniu (WE) 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych oraz rozporządzeniu (WE) 853/2004 w przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego (mięso, drób, ryby, mleko, itp.).

Środowisko pracy reguluje również kwestie dotyczące środowiska pracy, a także identyfikacji i identyfikowalności transportowanej żywności.

Proces kontroli.

Określa zasady dotyczące kontroli procesu w tym związane z planowaniem działań, opisywaniem wymagań dotyczących transportu i ich przeglądu przed podjęciem zobowiązania transportu. Standard w tym punkcie wskazuje właściwe zasady dotyczące komunikacji z klientem. Specyfikuje on również zasady dotyczące kontroli nad procesem transportu, utrzymania środków transportu w odpowiednim stanie technicznym i czystości, jak również prowadzenia zapisów w procesie transportu i podejmowania działań korygujących w przypadku występowania niezgodności.

 

Wszelkie zagdnienia wyjaśni konsulatant w trakcie rozmowy osobistej lub telefonicznej. Po wstępnej ocenie zakresu prac następi wycena usługi. Zapraszamy do współpracy.

Usługi Doradcze
Agnieszka Kucharz

Biszcza 67a
23-425 Biszcza

tel. kom. 609 772 780

e-mail: agnieszka.kucharz@wp.pl

NIP: 918-191-42-33
Polityka prywatności