Handel żywnością
System HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli)
Oferujemy Państwu kompleksowe wdrożenie systemu HACCP, w oparciu o prawodawstwo Polskie i UE lub zgodnie z nową normą PN-EN ISO 22000:2006 Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności - Wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego.
System HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli)
Oferujemy Państwu kompleksowe wdrożenie systemu HACCP, w oparciu o prawodawstwo Polskie i UE lub zgodnie z nową normą PN-EN ISO 22000:2006 Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności - Wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego i paszowego.
System HACCP jest wymogiem prawnym zgodnie z:
-
wymogami art. 5 rozporządzenia (WE) 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych - przedsiębiorstwa produkujące lub wprowadzające środki spożywcze do obrotu (w tym dodatki do żywności)
-
wymogami rozporządzenia (WE) 853/2004 ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (produkcja mięsa, wędlin, drobiu, ryb, jaj, mleka, itp.).
Nasza oferta wdrożenia i szkoleń z HACCP:
-
Przeprowadzenie audytu wstępnego, który ma na celu zbadanie aktualnej stanu Państwa firmy w kontekście wymagań systemu HACCP
-
W oparciu o audyt przeprowadzimy wszelkie działania umożliwiające wdrożenie systemu bezpieczeństwa żywności lub pasz (doradztwo technologiczne, prawne, itp.)
-
Szkolenie kierownictwa oraz pracowników firmy zgodnie z wymogami przepisów prawa
-
Przygotujemy całość dokumentacji wymaganej przez organy kontroli urzędowej (sanepid i weterynaria) oraz jednostki certyfikujące.
-
Końcowym etapem będzie przeprowadzenie audytu wewnętrznego HACCP mającego na celu przygotowanie firmy do certyfikacji i utrzymywania systemu HACCP.
System HACCP wdrażamy w oparciu o:
-
Przepisy prawa polskiego i unijnego - ustawę o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.), rozporządzenia 852/2004, 853/2004 i 183/2005 i inne,
-
Normę ISO 22000:2006 - System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności - wymagania dla wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego
-
Standard BRC Global Standards - British Retail Consortium
-
Standard IFS - International Food Standard
-
Wytyczne WHO/FAO Codex Allimentarius (Basic Text on Food Hygiene - annex to CAC/RCP 1-1969, rev. 4, 2003),
-
National Standards Authority of Ireland (NSAI) (Irlandia) IS 343: 2000 Food Safety Management Mark,
-
Food and Drug Administration - FDA
Wdrożenie i utrzymanie HACCP daje gwarancję bezpieczeństwa żywności. Co niesie ze sobą wiele korzyści dla przedsiębiorstw tj. zaufanie klienta do marki, zgodność działań z prawem. W firmie system HACCAP umożliwia czytelny przegląd procedur związanych z produkcją lub obrotem żywnością oraz jasno określa odpowiedzialność za dane procesy. Dzięki temu zmniejsza się koszty związane z popełnianymi błędami w czasie procesów produkcji i dystrybucji.
Świadczymy również usługi pomocnicze dotyczące oznakowania żywności.
Zasady systemu HACCAP:
-
Zasada 1 (art. 5 ust. 2 lit. a) rozporządzenia (WE) 852/2004) - Identyfikacja zagrożeń i opisanie środków zapobiegawczych. Należy utworzyć zespół, który będzie odpowiedzialny za wszystkie działania podejmowane podczas tworzenia, wdrażania i utrzymania systemu. Sporządzić blokowy schemat procesu technologicznego, a po jego zweryfikowaniu wypisać wszystkie możliwe zagrożenia biologiczne (bakterie, wirusy, pasożyty), chemiczne (naturalne toksyny, związki chemiczne, pestycydy, metale ciężkie, pozostałości środków myjących) i fizyczne (szkło, metal, elementy opakowań) występujące na poszczególnych jego etapach oraz związane ze stosowanymi surowcami, dodatkami i materiałami. Następnie należy oszacować istotność zagrożeń i opisać środki kontrolne umożliwiające opanowanie zagrożeń istotnych dla bezpieczeństwa żywności.
-
Zasada 2 (art. 5 ust. 2 lit. b) rozporządzenia (WE) 852/2004) - Identyfikacja krytycznych punktów kontroli (CCP) Powołany zespół HACCP powinien zidentyfikować tzw. krytyczne punkty kontrolne (CCP), tj. wszystkie miejsca w procesie technologicznym, w których do zagwarantowania bezpieczeństwa żywności jest niezbędne opanowanie (kontrola) występujących tam zagrożeń. Do identyfikacji CCP zaleca się stosowanie jednego z wielu tzw. drzewek decyzyjnych.
-
Zasada 3 (art. 5 ust. 2 lit. c) rozporządzenia (WE) 852/2004) - Identyfikacja limitów krytycznych. Dla każdego CCP należy ustalić tzw. limity (granice) krytyczne oznaczające takie wartości mierzalne środków kontrolnych, których nie można przekroczyć, ponieważ jest to jednoznaczne z utratą bezpieczeństwa wyrobu gotowego.
-
Zasada 4 (art. 5 ust. 2 lit. d) rozporządzenia (WE) 852/2004) - Ustalenie systemu monitorowania CCP Każdy CCP powinien mieć ustalone wymagania odnośnie sposobu i częstotliwości odczytywania i zapisywania wartości środków kontrolnych (tzw. monitorowanie CCP) oraz osoby odpowiedzialnej za te działania.
-
Zasada 5 (art. 5 ust. 2 lit. e) rozporządzenia (WE) 852/2004)- Określenie działań korygujących Należy opracować procedury działań korygujących, które muszą być podjęte, gdy monitorowanie wykaże przekroczenie ustalonych granic krytycznych. Konieczne jest także wyznaczenie osoby odpowiedzialnej za podjęcie tych działań. Działania korygujące powinny zawierać sposób przywrócenia kontroli zagrożeń w CCP, a także sposób postępowania z produktem, który został wyprodukowany, gdy ustalone granice krytyczne zostały przekroczone.
-
Zasada 6 (art. 5 ust. 2 lit. f) rozporządzenia (WE) 852/2004) - Ustalenie procedur weryfikacji systemu Należy opisać sposób sprawdzania poprawności funkcjonowania systemu. System taki, opisany w formie procedury, może opierać się na wynikach badań mikrobiologicznych produktów końcowych lub reklamacjach. Zalecanym sposobem weryfikowania systemu jest wykonywanie tzw. audytów wewnętrznych systemu.
-
Zasada 7 (art. 5 ust. 2 lit. g) rozporządzenia (WE) 852/2004) - Ustalenie procedur zapisów: Dokumentacja i zapisy systemu HACCP stanowią dowód zapewnienia bezpieczeństwa żywności, dlatego należy opracować procedury sporządzania, prowadzenia, przechowywania i nadzorowania wszystkich dokumentów i zapisów systemu HACCP.
HACCP dla różnych form transportu żywności
-
Transport drogowy zbóż konsumpcyjnych, płodów rolnych;
-
Transport w warunkach kontrolowanych (temperatura);
-
Transport posiłków w łańcuchu kateringowym;
-
Fracht dalekomorski zbóż, pasz, żywności;
-
Transport kolejowy.
Zakres
Wymagania dla transportu określone zostały w rozporządzeniu (WE) 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych oraz rozporządzeniu (WE) 853/2004 w przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego (mięso, drób, ryby, mleko, itp.).
Środowisko pracy reguluje również kwestie dotyczące środowiska pracy, a także identyfikacji i identyfikowalności transportowanej żywności.
Proces kontroli.
Określa zasady dotyczące kontroli procesu w tym związane z planowaniem działań, opisywaniem wymagań dotyczących transportu i ich przeglądu przed podjęciem zobowiązania transportu. Standard w tym punkcie wskazuje właściwe zasady dotyczące komunikacji z klientem. Specyfikuje on również zasady dotyczące kontroli nad procesem transportu, utrzymania środków transportu w odpowiednim stanie technicznym i czystości, jak również prowadzenia zapisów w procesie transportu i podejmowania działań korygujących w przypadku występowania niezgodności.
Wszelkie zagdnienia wyjaśni konsulatant w trakcie rozmowy osobistej lub telefonicznej. Po wstępnej ocenie zakresu prac następi wycena usługi. Zapraszamy do współpracy.